Пушачи си бранят летните градини

Клиенти димят под носа на здравните инспектори

7358 ~ 4 мин. четене

Здравни инспектори плъзнаха от обяд в събота из софийските заведения, за да проверяват дали се спазва забраната за пушене в тях. Хайките се извършват от два екипа на столичната Регионална здравна инспекция. Първите масирани проверки са в центъра и в Студентски град, съобщава dartsnews.bg.

Инспекторите направиха удар в десетката още в първото заведение, в което влязоха. Това беше бистро в близост до столичната джамия. Оказа се, че на две от масите димяха цигари независимо от забраната. Персоналът обясни, че пушачите не нарушават закона, защото не са на закрито. Те се намираха в т.нар. "лятна градина" - площадка пред основната сграда, оградена с конструкция от дървени греди и стъкла. Според собственика пространството е открито и затова в него може да се пали.

Но проверяващите бяха на друго мнение. "Ако беше преместваема конструкция - тента или шатра, например - щеше да бъде открито пространство, но това тук е закрито", категорична беше Надя Въгленова от столичната РЗИ. Тя беше категорична, че има нарушение на забраната за пушене на открито. "Имахме спорове със собственика, той твърди, че се пуши на открито, тъй като прозорците и вратите са отворени, но по закон не е така", обясни тя. Заедно с колежката й Елица Димитрова му оставиха покана за съставяне на акт за нарушението. С колко ще бъде глобен собственикът, ще се реши от шефа на РЗИ.

Хората, които пушеха, не бяха глобени, тъй като инспекторите сметнаха, че не са били предупредени от управителя да загасят цигарите си. "Без полиция не бихме могли да вземем и личните им данни, пердполагам, че ще назрее голям конфликт", добави още Въгленова. Клиентите продължиха да пълнят пепелниците дори в и момента, в който течеше проверката и проверяващите пишеха констатациите си.

"Дискриминация е да ми забраняват да пуша, след като мога да си купя цигари навсякъде", каза една от посетителките. Тя беше категорична, че ще ходи по заведения само когато времето е топло и може да запали на открито. "Стане ли студено, ще си стоя вкъщи", отсече клиентката. Според нея трябва да се върнат предишните правила, според които заведенията се деляха на зали за пушачи и за непушачи.

На съседната маса обаче компания от четири непушачки се радваше на новия закон. "Омръзнало ми е да ходя по заведения, в които има най-много по две маси за непушачи, които най-често бяха или на студено през зимата, или точно до тоалетната. Това е дискриминацията", каза Мирела Петкова. Нейната приятелка Йорданка Костадинова разказа, че още през 1965г. в Германия е виждала зали, в които цигарите са били забранени. "Дано сега законът да се спазва", надява се тя.

Собственикът на заведението Борислав Кънев беше категоричен, че се пуши само в лятната градина. И призна, че през зимата тя се "превръща" в зимна градина, но не знае дали тогава ще позволява пушенето, след като прозорците ще са затворени. "Сега няма да прибера пепелниците, ще обжалвам акта на инспекторите с мотив, че това не е закрито обществено пространство", каза той. Но веднага след това свали табелката с димяща цигара, която беше поставена на входа. "Сигурен съм, че бистрото няма да оцелее, ако забраня цигарите. На 1 юни по масите за обяд имаше 10 пъти по-малко хора от обикновено", разказа още Кънев.

От здравното министерство до последно пазеха в тайна обектите за проверка.

Масираните проверки по заведенията са в ход от четвъртък в полунощ, като продължиха през целия ден в петък. В 22:30 часа вечерта в нощта срещу събота имаше внезапни инспекции на няколко нощни клуба и ресторанти в столицата - "Уго" в кв. "Младост", "Хепи" на улица "Св. Иван Рилски", клубовете "Червило" и "Авеню" в центъра, клуб "Джим Бийм" в Студентски град. В тях не бяха открити нарушители. Управители на заведенията обаче се оплакваха, че клиентите им драстично са намалели след като влезе в сила забраната за пушене. Дори в петък вечер, която по традиция е силна, клубовете останаха полупразни, обясниха собствениците им. Те обаче казаха, че са знаели за проверките и затова са изрядни. Инспекторите обикаляха до 3 часа през нощта.

От началото на забраната за пушене са наложени около над 10 глоби в София, Пловдив и Варна. Направени са над 900 инспекции. Първата санкция отнесе собственик на заведение в Студентски град в петък по обед. На вратата имало надпис, че в заведението се пуши, а по масите са открити загасени цигари в пепелници.

Общо 325 проверки извършиха 70 здравни инспектори в столицата от полунощ на четвъртък до петък вечерта. Резултатът бяха 6 акта – един през нощта и пет през деня. Нарушители имаше в двора и в учителските кабинети на училища, в заведения за хранене и развлечения, включително останали табели като "Зала за пушачи". Пушено е дори в лечебно заведение, съобщи здравното министерство. В Пловдив работят 30 екипа, проверени са над 127 обекта и са съставени два акта. Във Варна 15 екипа провериха 151 обекта до 11 часа, съставен беше един акт.

Можем да направим заключение, че от всички направени проверки се установява съвсем малък процент на нарушителите, обобщи здравният министър Десислава Атанасова.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg