Путин призова за увеличаване на търговския обем в БРИКС

БРИКС създава почти 30% от световния БВП

3611 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Русия призовава за увеличаване на обема на двустранната търговия и инвестиции, като се използва потенциала на БРИКС. Това заяви президентът на страната Владимир Путин на работна закуска с представители на бизнеса, предава ИТАР-ТАСС.

„В  наша полза ще е изграждането на по-ефективно използване на икономическия потенциал на страните от БРИКС. Това ще се постигне чрез увеличаването на обемът на двустранната търговия, инвестиции, разширяване на индустриално и технологично сътрудничество”, отбеляза Путин. „В голяма помощ на това наше желание ще бъде създаването на Банка за развитие в рамките на БРИКС”, допълни още той.

Според него, БРИКС има стратегическо място в глобалната икономика. „Това е най-големият пазар в света. Нашите страни обхващат почти 40% от световното население - 2.9 млрд. души. Държавите от съюза имат огромни природни ресурси, както и обучен и професионален персонал. Създаваме почти 30% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Путин подчерта, че руската икономика е отворена за нови проекти за търговия и инвестиции. „Нашият валутен курс е предвидим, същото се отнася и за динамиката на потребителските цени. Имаме уверена, отговорена, благоразумна фискална политика на равнище държавния дълг – 2.5% от БВП, което е едно от най-ниските нива в света”, отбеляза президентът. „Готови сме да засилим сътрудничеството в сферата на високите технологии и изобщо съвместното ни развитие на науката”, добави още той.

През 2012 г. търговията на Русия със страните от БРИКС достигна рекордните  105 млрд. долара. Владимир Путин изрази увереност, че „това не е максимумът”, които може да бъде постигнат.

Подкрепи Economic.bg