Пътят Мездра-Ботевград е под въпрос

Шансът става по-голям, ако съфинансирането от страна на България стане 50 на 50, каза регионалният министър Десислава Терзиева

212 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Индикативната стойност на пътя Мездра-Ботевград е 146 млн. евро. Надяваме се да успеем да намерим европейски средства за него. Това каза Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, предаде "Фокус". Тя отговори на питанията на народните представители Владимир Тошев, Петя Аврамова, Тотю Младенов, Петър Якимов и Златко Тодоров за плановете на Министерството на регионалното развитие за изграждане на международен път Е-79 като четирилентов скоростен път от Видин до Ботевград.

"Пътят Мездра-Ботевград също е по Оперативна програма "Транспорт". Шансът става по-голям, ако съфинансирането от страна на България стане 50 на 50. Ако това не се случи, ще мислим дали ще имаме възможност, тъй като знаем значението на този път и той ще свърже окончателно горната и долната част на Е-79. Ще преценим, и ако има такива възможности, ще го финансираме с бюджетни средства", заяви Терзиева.

Тя обясни, че строителството на скоростния път от Видин до Ботевград се предвижда за следващия програмен период. "Това е пример за това, че инфраструктурата не трябва да се строи на парче, трябва да имаме интегриран подход и когато започнем да строим един европейски път, трябва да го построим от начало до край", заяви министърът.


Подкрепи Economic.bg