Радиоактивни води потекоха от Фукушима

Причината е в проливните дъждове, които се изляха над района с преминаването на тайфуна „Уифа”

72 ~ 1 мин. четене

Компанията оператор на АЕЦ „Фукушима-1” заяви, че е установила наличието на радиоактивна вода в канал, който води към морето. Според компанията причината е в проливните дъждове, които се изляха над района с преминаването на тайфуна „Уифа”, предаде АФП.

Нива на бета лъчение от 1400 до 2300 бекерела на литър са били установени в канал, който свързва резервоари за радиоактивна вода с Тихия океан. Това са най-високите нива на радиоактивно лъчение, които са измервани досега на това място, подлежащо на редовни проверки.

Тайфунът стана причина за смъртта на 17 души в Япония. Стихията обаче не предизвика големи щети за столицата Токио и пощади като цяло авариралата през 2011 година АЕЦ „Фукушима-1”, която се намираше на пътя на тайфуна.

Преди дни пък японският премиер Шиндзо Абе препоръча на сънародниците си да не изпадат в радиофобия и заяви, че той самият всеки ден яде ориз от префектура Фукушима. "В официалната си резиденция ям всекидневно ориз, произведен в префектура Фукушима. Иска ми се хората да използват безопасните и вкусни селскостопански стоки от този район, без да надават ухо на слуховете", каза премиерът в програмна реч пред парламента на страната.

Подкрепи Economic.bg