Раздвижване във валутите на развиващите се пазари

Централната банка на Турция увеличи всичките си ключови лихвени проценти

80 ~ 3 мин. четене

Японската йена продължи отстъплението си късно във вторник, докато високорисковите валути като австралийския долар нараснаха, след като Турция смая пазарите с масивно увеличение на лихвените проценти в опит да спре отлива на капитали от икономиката си.

Централната банка на Турция увеличи всичките си ключови лихвени проценти, като някои дори бяха удвоени, в опит да успокои изнервената обстановка, налегнала развиващите се пазари.Турската лира скочи до 2.1795 американски долара от 2.2530 преди промяната в политиката на централната банка.

Австралийският долар, често използван като ликвидно средство за рискова търговия, нарасна с около 40 пипса до 0.8813 долара. Спрямо йената той остана малко под 91 йени, нараствайки от 90.30.

Доларът и еврото също се успокоиха спрямо японската валута, след като инвеститорите бързо затвориха позициите си в безопасната валута. Това доведе до ръст на долара от 0,3% до 103.17, докато единната валута спечели 0,2% до 140.86 йени.

Пазарите вече се успокояваха след петъчната паническа разпродажба на активите на някои развиващи се пазари, която се разрази на фона на очакванията, че централната банка на САЩ ще намали допълнително икономическите стимули.

Фед приключва двудневното си заседание в сряда, но не е сигурно дали ще намали размера на месечно изкупуваните облигации с нови 10 млрд. долара от 75 на 65. Все пак, обаче, е вероятно централната банка да спази обещанието си да остави лихвените проценти ниски.

Това е последното заседание за председателя Бен Бернанке, който ще предаде управлението на заместник- председателя Джанет Йелън.

Еврото остана без съществена промяна спрямо долара на 1.3652, след като през последните дни се оттегли от петъчния връх на 1.3740 долара.

 

Златото пада за втори последователен ден поради ръста на капиталовите пазари

Златото падна във вторник, продължавайки загубите си от предишната сесия, когато изгуби 1% от стойността си, докато акциите масово отскочиха от едномесечното дъно, а развиващите се пазари се стабилизираха след три дни на интензивни продажби.

Ликвидационния натиск се дължеше на изтичането на опции и обнадеждаващите данни за потребителското доверие в САЩ, които натежаха върху привлекателността на златото в качеството му на безопасен актив.

Ценният метал бе под натиск поради спекулациите, че Фед ще съкрати с нови 10 млрд. долара програмата си за месечно изкупуване на облигации. Притесненията около намаляването на мащаба на програмата бяха основен фактор за спада от 28%, реализиран от златото през 2013.

Спот цените паднаха с 0,4% до 1253.20 долара за тройунция.Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поевтиняха с 12.60 долара до 1250.80 при обем на търговията около 25% над 250- дневната пълзяща средна.

Търговци споделиха, че продажби, свързани с изтичането на февруарските опции, също са оказали натиск върху цените на фючърсите върху злато. Опциите върху злато, търгувани на гише, трябва да изтекат в края на работния ден в сряда.

Инвеститорите бяха разтърсени тази седмица от огромните разпродажби на така наречените рискови активи, дължащи се на притесненията около намаляването на паричните стимули в САЩ, забавящият се растеж на Китай и специфичното за отделните страни политическо напрежение.

Миналата седмица златото се изкачи до 5- месечен връх, след като масовия отлив от активите на развиващите се пазари и спада на акциите увеличиха покупките на кюлчета.

От МВФ съобщиха във вторник, че Казахстан е увеличил златните си резерви с 2.39 тона през декември, докато Беларус, Украйна и Азербайджан също са добавили към резервите си.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0