Рецесията в Гърция продължава и догодина

ОИСР прогнозира икономически спад от 0.4% през 2014 г.

144 ~ 1 мин. четене

Гърция ще остане в рецесия и през 2014 г., прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Страната евентуално ще се върне към растеж през 2015 г., след седем поредни години на икономически спад.

В доклада на Организацията за икономическите перспективи на страните-членки се посочва, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция ще намалее с 0.4% през следващата година. Очакванията са икономиката на Гърция да започне бавно да набира скорост през 2015 г. и растежът тогава ще бъде 1.8%.

Според доклада инфлацията в Гърция през 2013 г., 2014 г. и 2015 г. ще бъде отрицателна, като за тези три години тя ще е съответно -0.7%, -1.6% и -1.4%.

Продължаването на усилията на Гърция за фискално оздравяване и ниските капиталови възможности на банките ще ограничат вътрешното търсене.

Негативни са данните за безработицата в Гърция. Според ОИСР тя ще остане висока, като в момента надвишава 27%. Анализаторите съветват, че фискалното оздравяване на Гърция ще трябва да продължи заради високото равнище на дълга на страната.

ОИСР предупреждава, че ако растежът е по-малък от очаквания, ще трябва да бъдат задействани стабилизиращи фактори.

Подкрепи Economic.bg