Решено: Владимир Писанчев е новият шеф на ДАНС

Един депутат от БСП гласува "против", "Атака" гласуваха "въздържал се"

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Със 104 гласа "за" и 1 "против" депутатите одобриха предложената кандидатура на Владимир Богданов Писанчев за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). 14 народни представители гласуваха "въздържал се".

Секунди след одобрението на парламента Писанчев, който и досега изпълняваше функциите на шеф на ДАНС, положи клетва. Кандидатурата му беше подкрепена от БСП и ДПС, а депутатите от "Атака" гласуваха "въздържал се". Един народен представител от БСП обаче гласува против.

За мен най-добрият критерий за оценка на дейността на председателя на ДАНС ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и подобряването на събираемостта на приходите, каза пред депутатите министър-председателят Пламен Орешарски при в парламента при мотивиране на предложението си Владимир Писанчев да заеме поста председател на ДАНС.

Премиерът пое ангажимент лично да наблюдава дейността на шефа на Агенцията, както и на приходните агенции. "Ще държа председателя на ДАНС периодично да се отчита не само пред мен, а и пред специализираната парламентарна комисия. В моите отчети пред вас също ще включвам раздел за това как върви събираемостта на приходите и къде са проблемите", заяви Орешарски пред народните представители.

Премиерът напомни, че Владимир Писанчев от първите години на трудовия си стаж е работил в системата на МВР - от инспектор, през началник сектор, началник отдел, директор. След създаването на ДАНС той е служител на агенцията, като е заемал различни ръководни длъжности. Към настоящия момент Писанчев е изпълняващ длъжността председател на ДАНС.

На 14 юни Пламен Орешарски предложи за шеф на сигурността Делян Пеевски. Скандалното предложение предизвика смут дори в редиците на БСП, но с изключение на един въздържал се и един против, всички депутати от БСП и ДПС гласуваха "За" медийният бос да оглави най-мощната структура в държавата.

На същия ден започнаха масовите протести срещу кабинета "Орешарски". Правителството беше принудено да се извини за избора си, след което Пеевски беше оттеглен от поста. Въпреки обясненията и извиненията обаче протестите и исканията за оставка на кабинета не спират вече 35-и пореден ден.

Владимир Богданов Писанчев е роден през 1963 г. в София. Магистър е от СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа в дирекция "Оперативно издирване" на МВР през 1992 г., а година по-късно е назначен в НС "Сигурност" - МВР, където преминава през всички нива на служебната йерархия. Започнал работа в ДАНС, той напуска по собствено желание през октомври 2008 г., когато е директор на дирекция. През 2009 г. отново е назначен като директор в ДАНС, а през 2012 г. е определен за заместник-председател на агенцията. Владимир Писанчев е награждаван многократно за отлично изпълнение на професионалните си задължения.

Коментари: 0