"Росатом" има шанс да строи реактори във Великобритания

Руската компания сключи меморандум за разбирателство с Великобритания

3716 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Руската държавна корпорация "Росатом" ще работи съвместно с финландската енергийна компания Fortum и английската Rolls Royce, за да получи одобрение за продажба и евентуален строеж на атомен реактор на територията на Великобритания. Междувременно "Росатом" сключи меморандум за разбирателство с Великобритания, което допълнително засилва перспективите за сделка, предаде Reuters.

Сътрудничеството между Росатом, Fortum и Rolls Royce ще има за цел да проучи възможностите за адаптирането на руски Водо-воден енергиен реактор (ВВЕР) към английските енергийни стандарти и пазари. Fortum управлява такъв реактор във Финландия.

Меморандумът за разбирателство между двете страни е ясен знак, че Великобритания планира да си партнира с "Росатом" и предвижда държавата да предостави данни за ядрената си промишленост на руския енергиен гигант.

Островът разполага с 9 ядрени реактора, по-голямата част от които са стари. Планира се те да бъдат подменени с нови през следващите 12 години, с цел намаляване на вредното влияние на въглеродните емисии върху природата. Според "Росатом" енергийният пазар на страната е примамлив, защото се очаква старите атомни реактори да бъдат изведени от експлоатация.

Преди обаче да започне изграждането на ВВЕР на територията на Великобритания, енергийната компания трябва да получи лиценз за това, като процедурата отнема време и средства. От руската компания едва ли ще кандидатства за такъв лиценз преди 2015 г., пише Reuters.

Подкрепи Economic.bg