"Роснефт" приключи сделката за TNK-BP

Държавната руска компания ще даде на BP 16.7 млрд. долара в брой и 12.8% от акциите си

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Руският държавен петролен гигант "Роснефт" приключи сделка на стойност 55 млрд. долара, след която ще поеме контрола над TNK-BP. По този начин "Роснефт" ще се превърне в най-големия публичен производител на петрол в света, съобщи Marketwatch.

Главните изпълнителни директори на BP и "Роснефт" Боб Дъдли и Игор Сечин са се срещнали с руския президент Владимир Путин в резиденцията му край Москва, където са се споразумели за окончателното приключване на сделката. Руският държавен глава е поздравил двете компании и е коментирал, че "стои твърдо зад "Роснефт".

Държавната руска компания ще даде на BP 16.7 млрд. долара в брой и 12.8% от акциите си, за да придобие 50% дял в TNK-BP, се казва в съвместно изявление на двете страни по сделката. BP, която вече притежава малък дял в "Роснефт", вече ще има близо 20% от акциите на петролния гигант.

"Приветстваме BP като стратегически инвеститор в "Роснефт" и с нетърпение очакваме тяхното участие във формирането на стратегията за бъдещото развитие на компанията", каза Игор Сечин. Боб Дъдли изрази надежда, че BP ще помогне на "Роснефт" да засили позициите си сред водещите световни енергийни компании.

Подкрепи Economic.bg