Румъния иска Нобел за строеж на най-мощния лазер в света

Наградата се споменава от румънския премиер Виктор Понта като добър шанс за Букурещ

Автор: Николай Марченко

Румъния може да получи Нобелова награда за строежа на най-мощния лазер в света, който започна миналата година, написа във Facebook страницата си румънският премиер Виктор Понта.

„В Мъгуреле ще бъде изграден най-мощният лагер в света – ELI-NP е научен проект, който би могъл да донесе на Румъния Нобелова награда. Подкрепям проекта и желая много успех на учените”, написа политикът.

Румънският вестник Jurnalul National пише, че проектът за изграждане на инсталацията Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI – NP) се осъществява от Националния институт за научни изследвания в областта на физиката и ядреното инженерство „Хория Хулубей“. Чисто теоретично силата на лазера може да доведе до „преместване на материя“, т.е. до „телепортация”. 

ELI-NP ще бъде изграден в южния румънски град Мъгуреле, на около 10 км от Букурещ, с финансовата подкрепа на Европейския съюз (ЕС). Той е част от по-голям научно-изследователски проект, който включва инсталации още в Чехия и Унгария, и ще бъде осъществен от консорциум от 13 държави. 

Общата стойност на проекта възлиза на над 356,23 млн. евро и се реализира с европейски средства в програмните периоди 2007 – 2014 и 2014 – 2020 г. По думите на д-р Николае Замфир, генерален директор на института в Мъгуреле, центърът ще бъде аналог в сферата на лазерите на Центъра за изследване на елементарните частици ЦЕРН в Женева. Комплексът се строи върху сеизмични амортисьори, за да се избегне механичното влияние над и върху околната среда. 

Коментари: 0