Русия ще строи два нови блока в унграския АЕЦ "Пакш"

Договорът е споразумение за сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели, обяви Сергей Кириенко, ръководител на държавната Росатом

176 ~ 1 мин. четене

Русия ще отпусне заем в размер на 10 милиарда евро на Унгария, за да помогне за изграждането на два нови блока на атомната електроцентрала Пакш, заяви Сергей Кириенко, ръководител на държавната Росатом, съобщава Reuters.

Изказването на Кириенко дойде, след като президентът Владимир Путин договори сделка за сътрудничество с гостуващия унгарския министър-председател Виктор Орбан, която предвижда изграждането на нови звена, които да удвоят капацитета на съоръжението.

Договорът е споразумение за сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели, но руските медии обясняват, че става дума за два реактора в централата, произвеждаща в момента 40% от тока за унгарския пазар.

Пакш е единствената унгарска АЕЦ. Тя е построена по съветски проект и има четири реактора от типа ВВЭР-440. Първият блок работи от 1983 г., а четвърти - от 1987 г. Неотдавна бе удължен до 2032 г. срокът за експлоатация на реакторите плюс възможност за още 10 години след това.

Преди срещата в Подмосковието основната опозиционна партия в Унгария разпространи декларация, в която заявява, че Орбан няма мандат да подписва толкова важна за страната сделка. Социалистите обявиха, че ще бъде неприемливо това да стане без обществено или професионално обсъждане на въпроса, както и без да е дадено съгласието на парламента.

Коментари: 0