Ръстът при пазара на PC ще остане под 1%

Според проучването на IDC едва през 2013 г. можем да чакаме по значителен ръст от 6.5%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Продажбите на персонални компютри ще нараснат с по-малко от 1% през тази година, пише PCWorld, като цитира проучване на IDC. През миналата година увеличението беше с 1.7%, а за 2013 г. прогнозите са за ръст от 6.5%.

"Продажбите за първото полугодие показаха, че масовите потребители са силно засегнати от лошите икономически условия, има и редица отложени покупки заради очакваните Windows 8 продукти и ултрабуци", посочват от IDC.

От компанията за проучване на пазара отчитат, че световните доставки на компютри през тази година би трябвало да достигнат 367 млн. броя, като от тях портативните PC-та ще са 214 млн. броя. ДПродуктовите обновления в края на тази година би трябвало да съживят PC растежа, но средата ще бъде много по-конкурентна и сред купувачите ще има известно объркване относно новите функционалности на продуктите, както и дали наистина получават нещо повече срещу парите си", пише още в анализа.

Развиващите се пазари, включително Азиатско Тихоокеанският регион (с изключение на Япония), Латинска Америка, Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка, отчетоха много по-бавен ръст за полугодието, докато обемът на продажбите на развитите пазари като САЩ и Западна Европа спадна.

Очаква се щатският PC пазар да приключи 2012 г. с доставки, намалели с 3.7% спрямо 2011 г., като това ще отбележи втора поредна година на свиване, а редица инициативи като продажбите ДОтново в класната стая" постигат далеч под очакваното въпреки падането на цените до най-ниските в историята нива.

Ръстът на развиващите се пазари се очаква да спадне до 2.5% за 2012 г., докато година по-рано бе 11%, а на развитите пазари ще бъде отчетено свиване от 1,2% при срив от на 8.7% за 2011 г. В анализа на IDC развитите пазари включват САЩ, Западна Европа, Япония и Канада.

Коментари: 0