САЩ започва преговори за свободна търговия с ЕС

По думите на Барак Обама, предложеното споразумение ще помогне за увеличаването на износа и за създаването на повече работни места в САЩ

3602 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Барак Обама ще започне преговори със страните от Европейския съюз за зона за свободна търговия, която ще бъде най-голямата в света, съобщава Bloomberg.

"Ще започнем разговори за всестранно Трансатлантическо партньорство в търговията и инвестициите с Европейския съюз, защото една свободна и честна търговия през Атлантическия океан подкрепя милиони добре платени американски работни места”, каза Обама в своята реч за състоянието на съюза.

По думите му предложеното споразумение ще помогне за увеличаването на износа и за създаването на повече работни места в САЩ.  Тази идея съвпада с усилията на Обама за съживяване на икономиката на САЩ.

Предложена преди години, идеята за търговското споразумение беше съживена наскоро, особено в момент, когато и САЩ, и ЕС търсят източници на растеж и заетост в отслабените си икономики.

Миналата седмица лидерите на ЕС подкрепиха търговските преговори, поставяйки ги начело на дневния ред заедно с преговорите с Канада и Япония. Разговорите вероятно ще се фокусират по-скоро върху хармонизирането на регулаторните стандарти, отколкото върху намаляването на и без това вече ниските митнически бариери.

Подкрепи Economic.bg