SMS-ът отбелязва тъжен рожден ден

Спад на изпращаните в световен мащаб смс-и отчитат операторите в деня, в който кратките съобщения празнуват юбилей

Днес се навършват точно 20 години от първия изпратен SMS. Пилотното кратко текстово съобщение е било изпратено на 3 декември 1992 г. във Великобритания и е гласяло "Весела Коледа". Съобщението е пуснато от компютър към GSM в мрежата на Vodafonе.

Сега четири милиарда души по целия използват SMS-и, за да комуникират един с друг. За първи път от пускането на тази услуга обаче, мобилните оператори отчитат тенденция към намаляване на броя изпратени текстови съобщения в световен мащаб, предава сайтът NDTV.

Във Великобритания, например, смс услугата достигна своя връх от 39,7 милиарда изпратени съобщения в края на миналата година, сега тя спада до 38,5 млрд. "За първи път в историята на мобилните телефони, обемът на изпратените SMS-и показва признаци на спад", коментира пред "The Independent", Джеймс Тикет, директор на научни изследвания в британския телекомуникационен регулатор "Ofcom".

Технологичната промяна в момента е толкова бърза и толкова непредвидима, че никой не може да каже какво ще се случи след 20 години, коментират експертите.

Коментари: 0