Самарас иска отсрочка от условията за спасителна помощ

Гърция ще изпълни кредитното споразумение, но иска редица изменения

Гърция ще изпълни споразумението с кредиторите ЕС и МВФ, но иска редица изменения, включително мерки, водещи до ръст на икономиката и отказ от съкращаване на работни места. Това заяви премиерът на страната Андонис Самарас, цитиран от РИА Новости. Той иска две години отсрочка за спасителните програми в размер на 237 млрд. евро.

„Искаме отсрочка”, заяви Самарас, представяйки пред парламента целите на правителството за следващите четири години, по времето на които той обеща да разшири програмата за приватизация и да запази страната в еврозоната.

„Ние искаме изменения в програмата, особено в тези аспекти, които задълбочават рецесията и правим това именно, за да изпълним целите на програмата”, заяви Самарас пред парламента. „Трябва да заменим всички мерки, които водят до съкращения в държавния и частния сектор”, добави премиерът, посочвайки високото ниво на безработицата, достигащо близо 23% от трудоспособното население.

„Ние искаме борба с рецесията”, каза още премиерът, уточнявайки, че един процент ръст автоматически понижава бюджетния дефицит с 1 млрд. евро поради събирането на данъци.

Самарас заяви още, че страната ще разшири своята програма за приватизация. „Наш основен приоритет за тази година ще бъде приватизацията”, каза Самарас пред парламента. Гърция пое ангажимент пред кредиторите ЕС и МВФ да продаде държавни компании и активи на обща сума до 50 млрд. евро.

По думите на Самарас, Гърция ще разшири съгласуваната с кредиторите програма за приватизация и ще включи в нея продажбата на железопътни компании, запазвайки своята собственост над железопътната инфраструктура. Страната има намерение да либерализира енергийния пазар за привличане на инвестиции.  Приватизацията ще обезпечи на страната инвестиции, нови работни места и повишаване на конкурентноспособността.

Гърция ще третира с повишено внимание приватизацията на мините и компаниите, които управляват водните ресурси на страната. Тръбопроводите и електропреносната мрежа ще останат държавна собственост.

Коментари: 0