Samsung изненада с рекордна печалба

Компанията отчете 5 милиарда долара положителен резултат за първото тримесемчие на 2012 година с 44 милиона продадени смартфони

6444 ~ 1 мин. четене

Samsung изненада с 5 млрд. долара печалба през първото тримесечие. Експерти смятат, обаче, че причината не са рекордни продажби, а супер печеливши смартфони и таблети.

Оперативният резултат от 5,8 млрд. вона е доста над очакванията и надминава предходното тримесечие, обяви концернът в петък. Приходите от продажби са достигнали близо 40 милиарда долара.

Samsung са продали 44 милиона смартфони, според оценки на анализатори за миналото тримесечие на годината. Това е с почти една четвърт повече, отколкото в последното тримесечие за миналата година. Общият баланс на групата ще бъде изнесен на 27 април.

Експертите смятат резултатите за изненадващи и ги отдават на високата печалба от скъпи устройства като Galaxy Tablet, който се продава от края на октомври и е наполовина на големината на този на Apple.

"Очакваме да достигнем повече от 20% печалба от продажбата на телефони", каза Чой Дo Йеон от LIG Investment & Securities. "А това е спиращо дъха и ни дава възможност да се надяваме и на повече през следващите тримесечия", коментира той.

Групата Samsung е с пазарна капитализация от 191 милиарда долара - най-скъпата технологична компания в Азия. Apple е над три пъти по толкова, на стойност около 582 милиарда долара. Samsung увеличи пазарния си дял на смартфоните през последните две години от 3 до около 20 процента до момента.

 

Подкрепи Economic.bg