Саудитска Арабия ще строи метро за 22 млрд. долара

Проектът ще започне да се изгражда през първото тримесечие на 2014 г., а строежът ще продължи 5 години

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Саудитска Арабия подписа договори на стойност 22 млрд. долара за изграждане на метро в столицата Рияд. Така емирството се присъединява към Дубай и Катар, които също предприеха стъпки за разширяване на транспортната си мрежа.

Подземната железница ще има шест линии, които ще обслужват центъра на града, правителствените сгради, университетите, търговските зони, летището и финансовите центрове.

Изграждането на 175-километровата мрежа ще започне през първото тримесечие на 2014 г. Това беше обявено на пресконференция от принц Халид бин Бандар, президент на Висшият комисариат за развитие на Рияд. Според Тарек ал-Фарес, вицепрезидент на Комисариата, изграждането на метрото ще отнеме около пет години.

Целта на проекта е да предостави "устойчиви и по-ефективни алтернативи" за транспорт в Рияд, където броят на превозните средства се е увеличил с 1.5 млн. през тази година.

Саудитска Арабия възнамерява да изхарчи повече от 500 млрд. долара, за да обнови инфраструктурата си и да създаде работни места, търсейки начин да намали зависимостта на икономиката от добива на природни ресурси.

Като цяло арабските емирства харчат милиарди за изграждането на летища, пристанища и железопътни мрежи, пише Bloomberg. През юни Катар сключи договори на стойност 8.2 млрд. долара за първата фаза по изграждането на метрото в Доха. През 2009 г. Дубай построи първото метро в Персийския залив.

Коментари: 0