Селските имоти - хит на пазара в последните месеци

Те са доста по-евтини от къщите по морето, но са ремонтирани и на много атрактивни цени, сочи анализ

С около 40% са се увеличили продажбите на селски имоти през 3-тото тримесечие на 2012 г., което ги превръща в хит на пазара през последните месеци. Това сочи анализът на компанията за невдвижими имоти Bulgarian Properties.

Средната цена на продадените селски къщи за третото тримесечие на 2012 г. е 22 000 евро. Най-многобройни през лятото са били продажбите на къщи близо до Бургас. Те съставлявали около 1/3 от общия обем на продадените селски къщи през изтеклото тримесечие. Това са основно къщи в много добро състояние на цени между 20 000 и 40 000 евро.

Други райони, които привличат интереса на купувачите и през октомври, са районите на Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово. Анализаторите обясняват това с факта, че там къщите са доста по-евтини от тези по морето, а в същото време има качествени и ремонтирани имоти за продажба на много атрактивни цени средно около 15 000 евро.

Увеличение се отчита и при продажбите на морски ваканционни апартаменти. Обемът на продадените апартаменти през третото тримесечие нарасна с около 30% на годишна база, като интересът е концентриран основно по Южното Черноморие, но не само в Слънчев бряг, а и в Поморие, Ахтопол, Созопол, Лозенец и др. курортни селища.  

В зимните курорти все още не се усеща оживление, сочат данните на Bulgarian Properties. Като лидер по-ниски цени на имотите се посочва Банско. Там цените започват от 300 евро/кв.м. Пампорово пък се очертава като сериозна конкуренция на Банско сред руските купувачи.


От компанията посочват, че в София продължава да доминира интересът към евтини жилища, в ценовия диапазон до 50 000 евро. Оакванията са тази тенденция да се запази и през следващата година. Данните сочат, че през изминалите месеци има  задържане на обема на сделки в София на нивата от същия период на 2011 г. на фона на покачване на интереса към ваканционните и селските имоти.

Средната цена на продадените апартаменти през третото тримесечие е 710 евро на кв.м., което е съвсем леко понижение спрямо предходното тримесечие (715 евро/кв.м.).

Коментари: 0