Северната скоростна тангента готова през 2015 г.

Собственици на земи в района на Илиянци протестираха пред сградата на АПИ срещу ниските, според тях, цени, на които се изкупува земята край Околовръстното

Снимка: БГНЕС

288 ~ 1 мин. четене

Mинистърът на регионалното развитие Десислава Терзиева подписа договора за безвъзмездна финансова помощ /БФП/ за изграждане на Северната скоростна тангента. Проектът се финансира от ОП „Регионално развитие", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Общата дължина на предвидения за строителство участък е 16,54 км, а договорът за БФП е за 235 млн.лв.

Договорът за проектиране и строителство на Северната скоростна тангента бе подписан с консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД. Стойността му е 149 999 999 лв. без ДДС.

Договорът за строителен надзор е с Обединение „СЖС ТЕХНОС - СЖС БЪЛГАРИЯ“, в който участват: „СЖС България“ ЕООД, гр. София и „СЖС Технос С.А.“, Испания. Стойността му е 735 000 лв без ДДС.

Едновременно с подписването около 50 – 60 собственици на земи в района на Илиянци протестираха пред сградата на АПИ срещу ниските, според тях, цени, на които се изкупува земята.

На въпрос дали я притесняват протестите отвън с викове „оставка”, министър Десислава Терзиева отговори: „Не ме притесняват, защото договорът е много важен за София. Благодарение на северната тангента, не загубихме нищо по ОП "Регионално развитие".

Подкрепи Economic.bg