Шьонбрун става хотел

Президентският апартамент на виенския дворец се отваря за туристи

Шьонбрун иена е бил летен дворец на Мария Антоанета и предпочитана резиденция на красивата съпруга на император Франц Йосиф Сиси.

Моцарт е свирил тук като дете, а Наполеон бил толкова пленен от него, че на два пъти се е нанасял да живее в палата.

От 30 април туристите също ще могат да отсядат в основната туристическа забележителност на австрийската столица Виена, в изискан президентски апартамент с изглед към градините на двореца. Те ще разполагат със собствен иконом, готвач и дори с каляска, съобщава АФП.

"Това е нещо уникално за Европа", казва  Биргит Рейбауер от хотелската верига, която стои зад проекта. Новият президентски апартамент е над бившата спалня на император Франц Йосиф и кабинета, в който своенравната му съпруга Сиси,  убита през 1898 г., пишела поеми и водела дневника си.

След ремонт за 400 хил. евро апартаментът е готов да приеме първите си туристи. Той включва две спални, две бани, салон, всекидневна и кухня с хладилник, пълен с шампанско.

Построен като отговор на двореца Версай в Париж, Шьонбрун и градините му, където се намира най-старият зоопарк в света, са включени в световното културно наследство на ЮНЕСКО и привличат по 8 млн. посетители всяка година.

В Наполеоновата стая е спял френският император, след като окупирал Виена през 1805 г. и през 1809 г. и е превърнал Шьонбрун в своя щаб квартира.

В този дворец 6-годишният Моцарт е свирил за императрица Мария Тереза през 1760 г., а в синия китайски салон император Карл I подписва през 1918 г. документа, който слага край на 640-годишното господство на Хабсбургите.

По-късно, през 1961 г. американският президент Джон Кенеди и съветският лидер Никита Хрушчов се срещат под красивите фрески на тавана на Голямата галерия, бившата императорска бална зала, пълна с кристални огледала.

Апартаментът, в който ще може да отседне всеки, се смята, че е бил частните покои на внучката на император Франц Йосиф – "червената ерцхерцогиня" Елизабет. Родена принцеса през 1883 г., тя умира като социалист през 1963 г.

По вкуса на Мария Тереза, майка на изпратената на гилотината Мария Аноанета, прочута с фразата "Като няма хляб, да ядат пасти", апартаментът е решен в бяло, черно и златно и с императорска "ананасова дамаска".

Сега обаче в Шьонбрун има и модерни удобства като три широкоекранни телевизора, елегантна циментова мазилка, а полилеите са осъвременени.

"За нас беше да важно да се запази императорският дух на двореца Шьонбрун, без да се налага да се лишаваме от удобствата на съвременния свят", споделя Франц Сатлекер, който отговаря за наемането на апартамента.

Удоволствието да се събудиш в дворец с 1441 стаи като разглезена принцеса в легло с балдахин, обаче не е по джоба на всеки. Цените за нощувка в императорския палат започват от 699 евро на човек, без включена закуска.

Целта на хотелската верига, която стои зад проекта, е да привлече заможните туристи, които се тълпят във Виена от Русия, Китай, Индия и Япония, както и богати европейци и американци, които търсят нещо специално.

"Много японци идват във Виена, за да подновят брачните си обети, да си направят красиви снимки и спомени и ние се надяваме да привлечем някои от тях. Изненадващо обаче, първите ни резервации са направени от местни хора от Виена", разкрива  Биргит Рейбауер.

Коментари: 0