Силен ръст на японския износ през юли

Нарастващите разходи за енергия обаче доведоха до увеличаване на търговския дефицит

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Износът на третата по големина световна икономика - Япония се повиши през юли, отчитайки най-силния скок на годишна база от 2010 г. насам. Данните дават подкрепа на усилията на премиера Шиндзо Абе, който се стреми да даде тласък на икономическо възстановяване. Нарастващите разходи за енергия обаче доведоха до увеличаване на търговския дефицит на Япония, предаде Bloomberg.

Износът на страната е нараснал до 12.2% на годишна база през юли, докато през юни повишението на експорта беше 7.4%. Вносът обаче се повишава с 19.6%, с което търговският дефицит достигна 1.02 трлн. йени (10.5 млрд. долара). Дефицитът е третият по големина в историята на данните от 1979 г. насам. Сезонно коригираният дефицит през юни се увеличи до 944 млрд. йени.

Здравето на японската икономика ще бъде ключ за решението на Абе през следващия месец дали да повиши данъка върху продажбите до 8% от сегашните 5%.

Износът на Япония за Европейския съюз (ЕС) скочи с 16.6% през юли, след като през юни се повиши с 8.6%. Повишението беше стимулирано от продажбата на автомобили, машини и стомана.

Подкрепи Economic.bg