Силен спад на акциите на ЧЕЗ и "Енерго-Про"

Книжата на "Енерго-Про Продажби" АД се сринаха с 19.47%

208 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

На фона на недоволството от високите сметки за електроенергия и масовите протести залели цяла България, на Българска фондова борса последва разпродажба и сериозен спад на акциите на ЧЕЗ и "Енерго-Про", които управляват електроразпределителните дружества в Западна и Североизточна България.

Към 12:50 ч. книжата на "Енерго-Про Продажби" АД се сринаха с 19.47%. При прехвърлени 1034 лота цената се срина до 15.30 лв. за акция, при цена на отваряне 19 лв. за акция. "Енерго-Про мрежи" АД загуби по-малко - 2.03% до 145 лв. за акция. 90 лота на дружеството смениха собственика си.

Книжата на "ЧЕЗ Разпределение България" АД губят 6.56% до 1467 лв. за акция при прехвърлени 85 лота.

Народното недоволство срещу непосилните сметки за ток доведе до оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, на чието пряко подчинение беше Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За последните две седмици регулаторът смени двама шефове - на мястото на уволнения Ангел Семерджиев беше назначена Юлиана Иванова. След 4 дни на постя тя подаде оставка заради скандал около нейна фирма, която е продавала незаконно цигари по интернет.

Написаното не е препоръка за сделки с ценни книжа.

Подкрепи Economic.bg