Силен спад на потребителските цени в САЩ за месец май

Понижението е най-голямото за последните 3 години

6678 ~ 1 мин. четене

Потребителските цени през май в САЩ се свиха с най-бързото темпо от почти 3 години и половина, след като домакинствата плащаха по-малко за бензин, осигурявайки на американския Федерален резерв допълнително пространство за подпомагане на икономиката, която показва признаци на забавяне, съобщава агенция Reuters.

Спадът е с 0,3 на сто. Първоначалните молби за помощи за безработни през миналата седмица са се увеличили с 6 000 до 386 000, а данните за предходната седмица бяха коригирани в посока към повишение до 380 000 при предварително обявени 377 000, се посочва в друго съобщение на министерството на труда.

"Данните показват, че има скептицизъм от страна на компаниите, които наемат служители", казва Питър Кардило, икономист от Rockwell Global Capital в Ню Йорк.

От американското министерство на търговията пък съобщиха, че дефицитът по текущата сметка се е разширил над очакванията през първото тримесечие, достигайки 137,3 млрд. долара, или 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, и е на най-високото си ниво от четвъртото тримесечие на 2008 г. През предходното тримесечие дефицитът възлезе на 3,1% от БВП.

Причините са свития излишък в приходите и ръстът на външнотърговския дефицит.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg