Служебното правителство да се разплати с бизнеса

Принудени сме да напуснем НСТС с голямо нежелание, защото настоявахме да се възобнови тристранния диалог , казва Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП)

156 ~ 4 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Симеонов, във вторник, заедно с колегите ви от останалите три национално представителни работодателски организации напуснахте Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и връчихте декларация на вицепремиера Деяна Костадинова.Само промените в нормативната уредба, които предлага Яне Янев за огласяване на доходите и на членовете на НСТС ли са причина да напуснете тристранния съвет, или има и други, по-дълбоки причини?

Не, няма други причини, само промените са причина. Принудени сме да напуснем НСТС с голямо нежелание, защото настоявахме да се възобнови тристранния диалог. Съгласихме се да напуснем само при условие, че всички организации ще запазят участието си в останалите органи на социалния диалог.

Няма да участваме в тристранния съвет, за да няма повод да се искат декларациите за доходите ни. Ще останем извън НСТС докато Конституционния съд (КС) не се произнесе по законността на промените. Това може да отнеме 6-7 месеца.

 

- Вие сте категорични, че тези поправки нарушават Конституцията. Така ли?

Това е единият въпрос. Другият е принципен.

На мениджърите в бизнеса не им е работа да си показват доходите. Затова има търговска тайна. Няма тайна, когато си монополист, но когато не си и имаш дори и един конкурент тогава търговската тайна трябва да се спазва. Всички наши членове имат конкуренти.

Когато имаме представители в монополисти ги обявяваме. В момента Палатата е има свой представител в Националния осигурителен институт (НОИ) и той си е декларирал всичко, защото се разпорежда с държавни пари. Там няма спор. Когато е пратен там той знае, че това е свързано с някои неща. Освен това за тази работа получава пари. Без значение от сумата има основание да се иска разкриване на доходите. При нас, в Управителния съвет (УС) на НСТС, никой не получава нищо. Обратното – губим си времето.

Ако не бяхме измислили стъпката с напускане на тристранния съвет имаше опасност 2/3 от УС на Палатата да напусне, защото в нормативната уредба е казано, че декларации се изискват от членове на управителни съвети. На мене обаче тези хора са ми необходими, защото дават добри съвети. Затова предпочетох начина с напускане на НСТС.

 

- На ниво работодателски организации бяхте ли съгласни с взетите решения на заседанието на НСТС? Легитимни ли са тези решения, след като един от социалните партньори не е присъствал на заседанието?

Въздържам се от коментар за легитимността на решенията, но няма кой да ги оспори, защото всички, които имаме основание да оспорим проведения НСТС сме се съгласили за него. За да го атакува някой, той трябва да подаде иск в Административния съд, в който да се казва, че процедурата не е издържана. Няма кой да направи това, защото всичко предварително се разбрахме да не атакуваме решенията.

 

- Т.е. продължавате социалния диалог със синдикатите, но извън формата "национален съвет за тристранно сътрудничество". Така ли е?

Абсолютно. Няма как да участваме в заседанията на НСТС, поне докато не се поправи нормативната уредба за декларациите за доходите ни – дали ще е през КС или под друга форма, ще видим.

 

- Според вас, като експерт и председател на работодателска организация, какво първо трябва да се направи за най-уязвимите групи в обществото, за които се обсъждат мерките на НСТС?

Много са нещата. Това, което се прави е временно решение. Трябва да се започне с обучение, квалификация, с намиране на работа, а това изисква подобряване на икономическите условия. Всичко останало е неустойчиво.

На нискоквалифицираните каквито и пари да им се дават, с тяхната квалификация, колкото повече тече времето и се усложняват технологиите, толкова повече те стават безнадежден случай. Няма къде да се впишат със способностите си. Именно затова казвам, че квалификацията е трайното решение.

Още по-рано трябва да се работи – в училищата, за да не излиза от тях 40% брак, както показват данните от министерствата.

Скоро бях във фирма, която произвежда хардуер. Бракът там е 0.01%. Който стигне 1% го гонят, а учители с 40% брак ги държим на работа. А те искат и увеличение на заплатите. Обществото трябва да даде ясен сигнал към тях – не може да даваш некачествена продукция и да искаш. Пари трябва да се заработят и тогава да се раздадат.

Сегашното служебно правителство е написало много дълга програма. За бизнеса е важно държавата да се разплати. Това може да стане, защото е средата на годината и парите не са свършили. Така ще се завърти оборот и фирмите ще се издължат на поддоставчиците си.

Това е важната мярка, а не да ми пишат планове за електронно правителство. 100 програми минаха и още нямаме електронно правителство. 5 операции да направят електронни ще е добре дошло. Няма нужда да пишат програми. Трябват действия.

В момента трябва да се довърши работата по договаряне на европрограмите за периода 2014-2020 г. Ако успеят да ги договорят без пропуски и направят изборите – ще ги пишем в списъка на добрите.

Подкрепи Economic.bg