Смъртта на танцьор взриви фавелите в Рио (снимки)

Бразилците в мегаполиса са възмутени от полицейското насилие, оправдано с борба с наркотрафика

Галерия

Автор: Николай Марченко

Масови безредици и сблъсъци с органите на реда избухнаха в бразилския мегаполис Рио де Жанейро, след като полицията уби местен танцьор, информира руската служба на BBC.

Насилието взривява мира в най-големия град само два месеца преди Световното по футбол. Улиците на туристическия квартал Копакабана бяха блокирани от демонстрантите на местните фавели, които изградиха барикади от запалени автомобилни гуми.

Повод за акциите на протеста бе гибелта на 26-годишен танцьор Дуглас Рафаел да Силва, чието тяло бе открито в училищна сграда преди два дни със следи от побой. Според местните полицаи са го взели за куриер на дрога и го е пребила до смърт. Полицията обаче се оправдава, че „травмите на покойния сочат за падане отвисоко”.

Огромни тълпи от местните жители обаче се събраха недалеч от световноизвестния плаж и други местни забележителности с искане на отговори. Хората запалиха колите наоколо и нападнаха на полицейски участък, което доведе до стрелба във фавелите наоколо.

Наскоро полицията проведе масови рейдове из местните бедняшки квартали, но пред BBC служителите на органите на реда признаха за „изпуснатата инициатива”: „Някои райони остават под контрола на наркомафията”.

Убийството на танцьора е поредно за последната седмица, като в неделя местните заподозряха полицаите в смъртта на още двама младежи. Единият бе убит от случаен куршум при престрелка между полицията и банда наркодилъри, докато е влизал със семейството си в местна църква. Това доведе до първите безредици и плаежи на коли във фавелата Карамуйо.

Правозащитната организация Amnesty International потвърждава, че жертвите на полицейско насилие в Бразилия всяка година наброяват не по-малко от 2 хил. души.

Коментари: 0