Собственици на земи в Иракли и Емона съдят държавата

Местните се оплакват от налаганите им забрани за строителство

464 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

На фона на протести и готвени законови промени срещу строителството по Черноморието, собственици на терени в Иракли и Емона се заканиха да съдят държавата. Местните недоволстват от дългогодишната забрана за строеж, която им се налага в бащините им земи, предава БНТ. Собствениците смятат, че еколозите заблуждават обществото, преследват лични интереси и пренебрегват правата на собствениците по крайбрежието.

По-голямата част от земите в района на Иракли са на българи - бежанци от Мала Азия. През 1924 година правителството ги оземлява и от тогава наследниците им пазят нотариалните актове за нивите. В продължение на 20 години те са изплащали земите със заеми от банка.

"И сега за същите тия земи еколозите искат да ни няма. Ама как да ни няма, защо да ни няма? И като гледам на телевизията отдолу написано "Долу ръцете от Иракли" - какво значи това”, пита Паска Пенкова.

Според Апостол Тодоров около 10 хиляди любители на дивото къмпиране нарушават правата на собствениците и нанасят вреди на околната среда. По думите му протестиращите не са еколози, а хората, които цяло лято плажуват и живеят на Иракли без да имат право.

Собствениците на терени в Иракли са убедени, че тук може да се развива екосъобразен туризъм.

Подкрепи Economic.bg