Спрете войната с наркотиците

Сегашната политика е неефективна и нанася щети в глобален план

Нобелови лауреати:

Снимка: Reuters

Автор: Стилиян Гребеничарски

Продължилата с десетилетия глобална война с наркотиците се е провалила и е време фокусът да се смени от масово наказателно преследване към грижа за здравето и човешки права. Това се казва в доклад, изготвен от петима лауреати на Нобелова награда за икономика, пише The Huffington Post.

Докладът, озаглавен „Край на нарковойните”, разглежда високата цена и косвените последствия от забраните за наркотици върху общественото здраве, безопасността, националната сигурност и правораздаването.

„Стремежът към стратегия за военизирана световна борба с наркотиците е довел до прекалено големи негативни резултати и косвени вреди”, се изтъква като извод в изследването. „Това обхваща масово изпращане в затвор в САЩ, репресивни политики в Азия, корупция и политическа нестабилност  в Афганистан и Западна Африка, ширещо се насилие в Латинска Америка, епидемия от ХИВ в Русия, остър недостиг на медикаменти за третиране на болка в световен план и повсеместно погазване на човешките права”, допълват още авторите.

Докладът препоръчва правителствата по света да насочат политиката си спрямо наркотиците към терапия и ограничение на щетите, за сметка на наказателно преследване и затвор. Изследването е насочено и към Генералната асамблея на ООН, която подготвя специална сесия по въпросите на наркотичните вещества през 2016г. Надеждата е Обединените нации да насърчат правителствата в разработването на собствени механизми, приложими на местно ниво, тъй като еднотипната политика, налагана навсякъде се е доказала неефективна.  

„Обединените нации трябва да възприемат ролята си на помощник на отделните държави за да изработят оптимални механизми, базирани върху научни данни и особеностите на всяка страна”, казва Дани Кюа, професор по икономика в Лондонското бизнес училище и съавтор.

Освен него, участие в разработката имат дузина специалисти в областта на външната политика и борбата с наркотрафика. Докладът е подкрепен от петима носители на Нобелова награда по икономика: Кенет Ароу (1972г.), Сър Кристофър Писаридис (2010г.), Томас Шелинг (2005 г.), Върнан Смит (2002 г.) и Оливър Уилямсън (2009 г.).

Коментари: 0