Спряха внос на 40 тона картофи от Полша

Проверката е била извършена от гранична полиция и инспектори от БАБХ на Ферибот Оряхово

Внос на 40 тона картофи с произход Полша беше спрян от гранична полиция и Българската агенция по безопасност на храните на Ферибот Оряхово, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

При проверката не са представени валидни документи и пратката е върната към износителя.

Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, от Българска агенция по безопасност на храните съобщават, че е засилен санитарния контрол на входните гранични пунктове. Дадени са указания за извършване на задължителен документален контрол на всички пратки с картофи от Полша. Уведомени са органите от задължителния граничен контрол.

Българската агенция по безопасност на храните напомня на всички търговци, транспортни фирми и вносители на плодове и зеленчуци, че движението на картофи с произход от Полша, на територията на ЕС е строго регламентирано от Полското законодателство.

Всяка една партида картофи, предназначена за движение на територията на Полша и Европейския съюз, включително и за България, е необходимо да бъде придружавана задължително от сертификат издаден от полските фитосанитарни власти, че пратката е лабораторно изследвана. Пратките задължително трябва да имат пломба на полските фитосанитарни власти, като номера на пломбата се вписва в ЧМР. Задължително е и предварително уведомление до Българска агенция по безопасност на храните, изпратено от полските власти.

Коментари: 0