Срив на еврото след намаление на лихвите на ЕЦБ

Еврото днес се котира на нивата около 1.34 срещу долара при спад вчера до 1.3295

92 ~ 3 мин. четене

Еврото изпитва сериозни затруднения днес след изненадващото намаление на лихвите на Европейската централна банка вчера, което свали единната валута до 8-седмично дъно. Печалбите на долара обаче са ограничени преди излизането днес на доклада за трудовата заетост в САЩ. Силен резултат би дал аргументи на Федералния резерв да намали по-скоро месечните си покупки на облигации в размер на 85 милиарда долара. Допълнителен аргумент в тази посока е излезлия вчера по-силен от очакваното БВП на САЩ. Редукция на стимулите в САЩ ще контрастира рязко с благосклонната политика на ЕЦБ. Тя вчера намали лихвите до рекордно ниските 0.25%. и обяви, че ще ги намалява допълнително, за да предотврати застоя на възстановяването в еврозоната в отговор на резкия спад на инфлацията.

Еврото днес се котира на нивата около 1.34 срещу долара при спад вчера до 1.3295, което е най-ниска стойност след 16 септември. Кросът евро/йена е на 131.52 при срив вчера до едномесечно дъно от 131.18. Долар/йена е на 98.08 при изключително волатилна вчерашна сесия в която първо беше налице пробив до 7-седмичен връх от 99.41 последван от сгромолясване до 97.63.

Икономистите очакват днес данните за покажат ръст на безработицата през октомври в САЩ до 7.3%, докато броя на новите открити работни места да е нараснал със 125 000, въпреки че тези цифри ще бъдат в известна степен повлияни от 16-дневното частично затваряне на правителствените офиси през първата половина на миналия месец. При силни данни поредицата от положителни изненади ще затвърди становището за по-ранно оттегляне на стимулите на Фед, въпреки че анализаторите не очакват такова развитие през 2013, а чак през пролетта на 2014 година. Дори и слаб резултат обаче може да не повлияе на инвеститорите, които ще очакват ревизии и покачване през ноември. Спад на седмичните молби срещу първоначална безработица от вчера насочва към мисълта, че днес резултата ще е по-скоро положителен. Тези молби намаляха с 9 000 до сезонно балансираните 336 000. Икономистите очакваха намаление до 335 000.

Други данни от четвъртък разкриха, че американската икономика  е нараснала с 2.8% на годишна база през третото тримесечие, което е най-бърза скорост след третото тримесечие на 2012 година и над очакванията на икономистите за ръст от 2.0%. Покачването на запасите обаче дава 0.8% от целия този растеж, което според икономистите сигнализира, че покачването от третото тримесечие ще премине в по-бавен ръст през четвъртото тримесечие.

 

Силни данни за американската икономика водят до спад на златото

Златото се търгува близо до 3-седмичното дъно и се отправя към втора поредна седмица на загуби, които този път се дължат на силния икономически растеж в САЩ породил опасения, че Федералния резерв може да намали стимулите още тази година. БВП се покачи с 2.8% на годишна база през третото тримесечие, което е най-бърза експанзия за последната година и идва след ръст от 2.5% през второто тримесечие.

Инвеститорите в момента очакват данните за трудовата заетост в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Те могат да дадат по-ясна представа за предстоящите действия на Фед. Спот цената сутринта беше 1308 долара за тройунция при пропадане вчера до 3-седмично дъно от 1298.31 долара за тройунция. Жълтият метал е притиснат и заради слабостта на еврото на валутните пазари, която се дължи на изненадващото решение на ЕЦБ да намали лихвите.

Златото загуби около 1/5 от стойността си през тази година заради опасенията, че Фед ще започне да намалява програмата си от покупки на облигации в размер на 85 милиарда долара месечно. Това свали привлекателността на златото като предлагащо защита срещу инфлация заради покупките на облигации и ниските нива на лихвите. Инвеститорите са на мнение, че продължителната битка за бюджета във Вашингтон през октомври ще спре Фед от намаление на подкрепата за икономиката и вероятно ще отложи редукциите за следващата година. Вчера обаче данните за БВП отново съживиха опасенията за действия по време на заседанието на Фед пред декември.

Прогнозите на анализатори за днес са търговия в рейнджа 1300-1310 долара до приближаването на оповестяването на данните за заетостта. Силен техен резултат вероятно ще повиши прогнозите до редукция на стимулите още през първото тримесечие на следващата година, както и до сила на долара.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg