Срокът за регистрация на млади фермери се удължава с 4 месеца

Максималният ресурс, който може да се осигури, е около 20 млн. евро

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) е разработило няколко варианта за решаване на проблемите около Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери". Това увери зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на среща с млади фермери. Той поясни, че една от мерките е да не се отваря мярката тази година, а срокът за регистрация на млади фермери да се удължи с 4 месеца.

"По този начин срокът ще стане 18 месеца, което ще даде шанс на всички, които вече са се регистрирали като земеделски стопани, да могат да кандидатстват през май 2014 г. Така кандидатстването ще е по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г. и няма да има проблем с осигуряването на средствата, поясни Гечев.

"Още миналата седмица поставихме началото на публичен дебат по отношение на проблемите с Мярка 112. След обстоен анализ установихме, че предишното ръководство на министерството не е предвидило средства за тази мярка въпреки индикативния график за прием. Точно по тази причина бяхме длъжни да информираме обществото за казуса", добави Явор Гечев.

По отношение на възможността за отваряне на мярката още през тази година стана ясно, че максималният ресурс, който може да се осигури, е около 20 млн. евро. Всеки одобрен проект получава 25 хил. евро, което означава, че могат да се разплатят едва 800 проекта. Притесненията на ръководството на МЗХ са, че очакваните проекти по една от най-популярните европейски мерки могат да достигнат 3000.

Земеделските стопани бяха категорични, че дори мярката да бъде отворена за само 800 проекта, това би помогнало на младите български фермери. Явор Гечев обеща, че министърът на земеделието и храните Димитър Греков ще оповести крайното решение за мярката до края на настоящата седмица.

Подкрепи Economic.bg