Сръбски вицепремиер очаква "натиск" за санкции към Русия

Отношението към позицията на Белград ще се променя според ситуацията в Украйна, казва външният министър Ивица Дачич

При съседите

Сръбски вицепремиер очаква
Автор: Николай Марченко

Очаква се все по-голям натиск върху Сърбия за въвеждане на санкции срещу Русия, алармира вицепремиерът и министър на външните работи на западната ни съседка Ивица Дачич, цитиран от сръбските вестници Blic и Danas.

„Очаквам все по-силен натиск върху Сърбия да въведе санкции срещу Русия с изострянето на конфликта в Украйна“, заяви Ивица Дачич, който е и бивш министър-председател.

Според политика отношението на Европейския съюз (ЕС) към позицията на властите в Белград за Москва оттук нататък ще се променя според интензитета на сблъсъците в Украйна и изострянето на отношенията между Брюксел и Руската федерация (РФ).

С оглед на „все по-острото становище“ на избраната за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини спрямо Москва, Ивица Дачич подчертава опасността за Белград.

Danas припомня, че още в качеството си на шеф на МВнР на Италия Федерика Могерини е била в края на юни 2014 г. в Белград. Тогава тя изрази очакване, че „Сърбия в следващия период ще увеличи нивото на съгласуваност на външната си политика с ЕС“.

Сръбските медиите тогава спекулираха, че Могерини дошла с ясно и твърдо становище за необходимостта да бъдат въведени санкции срещу Русия. „Тя настояваше Сърбия ясно да осъди политиката на Русия спрямо Украйна и да се откаже от изграждането на "Южен поток", изтъква запознатият с темата Danas.

Коментарът на Ивица Дачич идва седмици, след като премиерът Александър Вучич на няколко пъти заяви, че нито Брюксел, нито Вашингтон е оказвал натиск за въвеждане на санкции срещу Москва. В интерес на истината от балканските страни само Черна гора, която също е кандидат за ЕС, но пожела да демонстрира солидарност, активира аналогични санкции срещу Русия. 

Коментари: 0