Стабилност на долара при надежди за скорошно споразумение за дълга

Златото е в близост до 3-месечното дъно, а търсенето на сигурност намаля заради новините от САЩ

192 ~ 2 мин. четене

Доларът се стабилизира днес и удари 2-седмичен връх срещу йената, тъй като висши сенатори от САЩ съобщиха, че скоро може да стигнат до споразумение, което да избегне възможния фалит по дълга. Зелените пари се разменят за 98.48 йени, а в ранната търговия достигнаха 98.71. Еврото е почти без промяна на 1.3560 и в рамките на наскоро оформения рейндж между 1.35 и 1.36.

Лидерът на демократите в Сената, които са мнозинство, Хари Рейд, заяви че той и колегата му лидера на републиканците Мич Макконъл са постигнали голям напредък в достигането на споразумение. Надеждите, че сделката ще бъде постигната преди 17 октомври, когато хазната технически ще изпадне в състояние на фалит, облекчиха опасенията на инвеститорите. Въпреки това остават много въпросителни, тъй като сделката трябва да получи одобрението на долната камара, където консервативните републиканци държат продължаването на финансирането на правителството да бъде обвързано с намаление на разходите. Самият план, който се дискутира в Сената също не е впечатляващ за пазарите, тъй като неговата цел е само да бъде увеличен тавана за дълг до средата на февруари 2014, а операциите на правителството да бъдат финансирани до средата на януари. Това едва ли ще доведе до значително рали на долара и акциите, тъй като предстои нов сблъсък след Нова година.

При тези обстоятелства ще бъде трудно за Фед да намали стимулите. Няколко представители на централната банка ще говорят по-късно днес, в това число и председателя Бен Бернанке, който ще говори в предварително записано видео. Какъвто и да е намек, че Фед ще забави редуцирането на покупките на облигации ще намали американските лихви и следователно доходността по доларовите активи.

Спадът на златото продължава

Златото пада днес и е в близост до 3-месечното дъно, а търсенето на сигурност намаля заради новините от САЩ, където са по-близо до разрешаване на бюджетната криза. Това доведе до продължение на отлива на средства от жълтия метал. Спот цената слезе на 1268 долара за тройунция. Останалите благородни метали също отчетоха поевтиняване.

Сенаторите в САЩ заявиха, че са по-близо до споразумение, което ще отвори отново средства за правителството и ще отложи фалита с няколко месеца. Мнозина коментатори обаче виждат оставащи пречки, които остават, а крайния срок, който е в четвъртък, приближава.

Ръководителите на демократите и републиканците в Сената споделиха, че се надяват да достигнат скоро до споразумение, което да позволи да се избегне задаващия се фалит и да се сложи край на продължаващото 14 дни нефункциониране на някои от държавните офиси.

Междувременно най-големия в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust обяви, че активите му са спаднали в понеделник с 1.85 тона до 889.13 тона.

Фючърсите на американските индекси нараснаха днес при очаквания за скорошно споразумение за бюджета, докато долара нарасна на валутните пазари.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg