Standard & Poor's вдигна рейтинга на Турция

Агенцията отчита напредъка при решаването на кюрдския конфликт, както и някои макроикономически данни

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската кредитна агенция Standard & Poor's повиши с една степен дългосрочния рейтинг на Турция от "BB" на "BB+", предаде Reuters. Също така агенцията постави "стабилна" перспектива пред новата оценка, което в бъдеще може да доведе до ново повишаване.

От рейтинговата агенция обосноваха своето решение с предприетите стъпки за решаване на кюрдския конфликт, подобрената производителност при производството на стоки за износ, както и заради устойчивото намаляване на външните изисквания за финансирането на Турция.

S&P очаква брутният вътрешен продукт на страната да нараства стабилно през следващите години, отразявайки стабилния растеж на вътрешното търсене и силния износ.

Все пак външният дълг на страната се очаква да остане висок, а освен това може да се появят рискове, свързани с макроикономическите политики на фона на предстоящите избори.

Новата оценка по дългосрочните облигации на Турция, е само едно ниво под така наречения "инвестиционен рейтинг". Той е необходим, за да могат чуждестранни институционални инвеститори да влагат средства в турски ДЦК.

Подкрепи Economic.bg