Стартира европейска инициатива за легализация на марихуаната

Тя трябва да бъде подкрепена от поне един милион граждани на Европейския съюз от минимум 7 държави-членки, за да бъде обсъдена от ЕК

232 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) одобри общоевропейска гражданска инициатива за легализация на марихуаната. „Weed like to talk" e сертифицирана от евроминистъра на публичната администрация и административната реформа Дан Керш на 22 януари 2014 година.

Гражданските инициативи представляват покана към Европейската комисия да предложи законодателство по даден въпрос, в рамките на нейните компетенции. Инициативата трябва да бъде подкрепена от поне един милион граждани на Европейския съюз от минимум 7 държави-членки, като за всяка страна има минимален брой поддръжници. За България са необходими 13 500 подписа. Срокът за включване в инициативата е 12 месеца от датата на регистрация.

Европейските граждански инициативи са строго уредени чрез европейското законодателство и са защитени чрез специално разработен софтуер. Гласуването в България изисква да се попълнят трите имена и единният граждански номер (ЕГН). ЕК декларира неприкосновеност.

Подкрепи Economic.bg