Стартира строежът на кръстовище на две нива на Лъвов мост

Организацията на движението предвижда затваряне на бул. "Сливница" в частта му между бул. "Христо Ботев" и ул. "Раковски“

268 ~ 1 мин. четене

Мащабен ремонт за 22 млн. лв. започва днес на емблематичния за столицата Лъвов мост. Ще бъде изградено кръстовище на две нива, а движението по бул. "Сливница" ще минава по тунел под моста.

Първоначално организацията на движението предвижда затваряне на бул. "Сливница" в частта му между бул. "Христо Ботев" и ул. "Раковски“. Ще бъде подменена и близо 1 км водопроводна и електрическа мрежа. От юни пък започва ремонтът по бул. "Мария Луиза".

Лъвов мост ще бъде реставриран така, както е бил в първите години след създаването си. Изграждането на кръстовище на две нива ще съкрати времето на преминаване на превозните средства и ще намали наполовина вредните емисии, изчисляват от Столична община.  Всички строителни дейности трябва да приключат до края на октомври.

Сега над 60 000 превозни средства преминават между 7.30 и 19.30 часа през Лъвов мост. След изпълнението на проекта се очаква около половината автомобили (32 000) да преминават през пробива на бул. "Сливница" и около 28 000 автомобила - през кръговото, което ще бъде изградено на нивото на бул. "Мария Луиза".

Ако сега времето за преминаване в пиков час през Лъвов мост е между 5 и 15 минути, то след реализацията на проекта преминаването през кръговото ще падне на 1 до 3 минути, а през пробива ще става за 18 секунди при ограничение на скоростта от 50 км/ч, обеща зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Подкрепи Economic.bg