Щатските служби са заплашвали Yahoo с $250 хил. глоба на ден

По този начин е допусната работата на проследяващ софтуер на Националната служба за сигурност на САЩ през 2008 г.

Щатските служби са заплашвали Yahoo с $250 хил. глоба на ден

Американските служби по сигурността за заплашвали Yahoo с налагане на 250 хил. щатски долара глоба за всеки ден, в който компанията е отказвала да предостави данни за потребителите си, пише Bloomberg.

Разкритието идва след като съдебно решение позволи на Yahoo да публикува частично редактирани документи, хвърлящи светлина върху опитите на властите да се доберат до лична информация на клиентите. Малката победа за компанията в битката ѝ срещу безконтролния шпионаж позволи разкриването на около 1500 страници. От един от документите става ясно, че през май 2008 г. властите са отправили предупреждение, че налагат четвърт милион глоба, която ще се удвоява всяка седмица, ако не бъде осигурен исканият достъп.

На 12 май същата година Yahoo е осигурила достъп на програмата „Призма” на Националната агенция за сигурност. Софтуерът е оперирал без обществото да знае за разкритията на Едуард Сноудън през 2013 г.

Документите показват десетмесечната неуспешна битка на Yahoo със заповедите за проследване, започнала още през 2007 г. „Това, да се надяваме, е огромна крачка към по-голяма прозрачност върху тайния свят на наблюденията на граждани”, посочва Ед Блек – главен изпълнителен директор на Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия.

Коментари: 0