Щефан Фюле: Руските заплахи спряха договора за свободна търговия с Украйна

Европарламентът ратифицира Споразумението за асоцииране на страната към ЕС без ключовата икономическа част

ЕС вдига ръце

Щефан Фюле: Руските заплахи спряха договора за свободна търговия с Украйна
Автор: Николай Марченко

Договорът за свободна търговия с Украйна към споразумението за асоцииране на Европейския съюз (ЕС) е отложен поради заплахите на Москва. За това директно призна еврокомисарът по разширяването Щефан Фюле по време на днешния дебат преди ратифицирането на документа от Европарламента (ЕП) , информира Deutsche Welle (DW).

Дипломатът се оплака, че Руската федерация е заплашила с остра ракция. „Русия официално заявяваше, че още на другия ден след ратифицирането Украйна ще се сблъсне с икономически санкции, тъй като РФ ще въведе икономически ограничения“, каза той. 

Според него „това не е отлагане, а резултат от реални заплахи“. По-рано той информира, че Киев има молба да бъде отложено създаването на свободна зона за търговия с ЕС поради неспокойната ситуация в Източна Украйна и анексията на Крим. Предстои съответното споразумение едва през есента на 2015 г. 

Агенция France Presse (AFP) акцентира на това, че мнозина евродепутати от Източна Европа разкритикуваха решението за отлагане на свободния режим за търговия с Украйна. По-рано медиите съобщаваха, че Москва има "над 2 000 зебележки", които спомена по време на тристранната среща с посредничество на комисаря по търговията Карел де Гюхт. 

След дебатите днес ратифицирането на Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС без ключовия договор за свободна търговия се състоя. То бе направено по жива видео-връзка с депутатите от Върховната рада в Киев, които одобриха документа по същото време.

„Това е исторически момент“, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц пред евродепутатите в Страсбург. Европарламентаристите гласуваха за ратифицирането с 535 гласа, със 127 гласа срещу и 35 въздържали се.

Коментари: 0