Студентите: Висшето ни образование е неефективно

23.5% от работодателите смятат, че студентите са готови за пазара на труда

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Всеки трети студент в България е на мнение, че висшето образование в страната е неефективно и не може да подготви студентите за бъдещата им кариера. Това сочат данните на консултантската компания „Делойт”, изготвени като част от проучването „Първи стъпки на пазара на труда”.

23.5% от анкетираните работодатели смятат, че студентите са готови за пазара на труда. Именно това е причината, поради която те предпочитат да наемат младежи между 24 и 26 години, завършили поне бакалавърска степен.

Едва 35% от младежите вярват, че ще си намерят работа по специалността до 1 година след завършването. 11% от анкетираните пък са на мнение, че образованието в университетите отговаря на потребностите на пазара на труда. Около 70% от българските студенти са готови да работят в чужбина, стига да получат добра оферта за работа, сочат още данните от изследването.

Основните надежди на младото поколение в България са свързани със заплащането, като очакванията им са в близко бъдеще то да отговаря на стандартите на ЕС. По този начин няма да се налага да напускат родината си в търсене на по-добри доходи и по-висок стандарт на живот.

Подкрепи Economic.bg