Съпруга на руски кмет "спечели" над $400 млн. за година

Жената на Олег Сорокин била "бизнес-дама", като основната й заплата не надвишава $60 хил. годишно

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Съпруга на кмета на третия по големина руски мегаполис Нижний Новгород Олег Сорокин (двамата на снимката) "спечели" според данъчната декларация над $400 млн. за 2012 г., алармират руски медии. 

Съпругата на градоначалника Елада Нагорная декларира цели 1,475 млрд. рубли (около 427 млн. долара) за по-предходната година, сочи копието на декларацията за доходите й, публикувано от депутата Дмитрий Гудков.

Въпреки опитите на прокуратурата на Нижний Новгород да се добере до декларацията, общинският съвет разреши на кмета Сорокин да предостави сведенията си зад закрити врати и без публикуване, пояснява авторитетното бизнес списание "Forbes Russia". 

1,35 млрд. рубли донесе на съпругата на градоначалника предприемаческата й дейност. От основната си работа като директор на фирма ООО „Р и М” тя е спечелила едва 2,899 млн. рубли (малко над 60 хил. долара). Банковите вложения са й донесли пък още 102,03 млн. рубли (между 2,5 и 3 млн. долара). Също така съпругата на кмета Сорокин е спечелила още 3,1 млн. рубли и 691,4 хил. от лихвите по заеми към други лица.

Имотите и автомобилите на съпругата на кмета също са впечатляващи – тя декларира къща във Владимирска област, пет апартманента в Нижни Новгород и дялове в още десетки недвижимости. Сред собствеността на жената на кмета има 11 парцела в Нижни Новгород и цели две къщи във френския курортен град Кан. Тя разполага с пари в 16 руски и чуждестранни банки и има дялово участие в цели 26 фирми.

В Русия съпругата на кмета Сорокин е регистрирала 3 луксозни коли като Porsche Cayenne S, BMW 750 LI и Toyota Corollа. Във Франция пък тя разполага с не по-скромен гараж от градско Smart For Two и спортното купе Bentley Continental GTC.

Това е поредна информация за несметните богатства на семействата на руските градоначалници. От 2006 г. насам съпругата на екскмета на Москва Юрий Лужков се смяташе за най-богатата дама в Русия с над 3 млрд. долара състояние. Бившият зам.-кмет на руската столица Владимир Ресин пък излизаше пред камери с ръчен часовник за 1,5 млн. долара, произведен от най-луксозната швейцарска марка Vacheron-Constantin, а в „скромния” му гараж се разполагала колекция от ретроавтомобили. Синът на бившия губернатор на Санкт Петербург Валентина Матвиенко пък беше хващан да хулигантства със спсортното си Ferrari по задръстените улици на втория руски мегаполис. 

Подкрепи Economic.bg