Световните медии за скандала с бюлетините

Българските власти са заловили 350 хил. незаконни бюлетини ден преди парламентарните избори

232 ~ 3 мин. четене

AFP: Фалшивите бюлетини задълбочават страховете за вота

Българските власти са заловили 350 хил. незаконни бюлетини ден преди парламентарните избори, задълбочавайки страховете за фалшифициране на вота в страната, се казва в кореспонденция на Франс прес. Бюлетините са били открити в частната печатница "Мултипринт" в Костинброд. Техният брой е надвишавал този, който печатницата е трябвало да отпечата по договор. От прокуратурата заявяват, че "бюлетините са открити през нощта на 10 май и са били извън поръчаните количества".

Операцията е осъществена от ДАНС и прокуратурата, се посочва още в изявлението. Собственикът на "Мултипринт" е близък до ГЕРБ и заместник-председателя на партията Цветан Цветанов, който беше вътрешен министър в правителството на Бойко Борисов. То беше свалено от власт в края на февруари, отбелязва AFP.

Новината за конфискуваните 350 000 фалшивите бюлетини предизвика вълна от възмущение сред партиите противнички на ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Агенцията цитира изявления на лидера на социалистите Сергей Станишев, който пряко обвинява ГЕРБ за готвена измама. Цитиран е и Иван Костов, който поиска отлагане на изборите до отпечатване на нови бюлетини. Не е пропуснато и изказването на водача на партията на турското малцинство Движението за права и свободи, че това е опит за държавен преврат чрез масово фалшифициране на вота.

Reuters: Фалшиви бюлетини в печатница, собственост на човек на ГЕРБ

Български държавни служители по сигурността са конфискували 350 хил. фалшиви бюлетини, съобщи прокуратурата днес, ден преди парламентарните избори, от които не се очаква партия да спечели мнозинство, което пък ще внесе още политически смут в най-бедната държава от Европейския съюз, пише Reuters. 

Прокуратурата заяви, че бюлетините са намерени в печатница, притежавана от компания на общински съветник от дясно-центристката ГЕРБ, чието правителство подаде оставка след протестите през февруари, но все още има малка преднина в предварителните прогнози. "Над 350 хил. напечатани бюлетини, които бяха готови за използване на изборите, са намерени в печатница в Костинброд", съобщиха от прокуратурата в официално изявление. 

Протестите срещу ниския стандарт на живот и корупцията свалиха правителството на ГЕРБ, което доведе до изборите в неделя. Гражданите изнемогват да си плащат високите комунални сметки. 2 млн. от тях пък вече са напуснали страната от 1989 г., когато падна комунизма. В провинциалните райони много села са обитавани само от възрастни хора и са пред разпадане. След кампания, която съдържаше повече хвърляне на кал, отколкото дебати за политика, се очакват труди разговори за коалиция, което може да повдигне въпроси около управлението на политиката и икономиката.

ИТАР-ТАСС: В България заловиха 350 хил. фалшиви бюлетини

Правоохранителните органи на България са иззели 350 хил. фалшиви бюлетини в навечерието на парламентарните избори. Това се казва в кореспонденция на ИТАР-ТАСС от София. Правоохранителните органи са открили в град Костинброд печатница, в която са били отпечатани 350 хил. фалшиви бюлетини, предназначени за гласуването на предсрочните парламентарни избори на 12 май. Софийската градска прокуратура е започнала досъдебно разследване. Собственик на печатницата е чиновникът от градската администрация в Костинброд Йордан Бончев, който е член на ГЕРБ.

Операцията по изземането на бюлетините е започнала на 10 май и е продължила цялата нощ с участието на ДАНС и прокуратурата. Както отбелязват местните наблюдатели, подобен инцидент за пръв път става в историята на съвременната демократична история. "Откритият голям брой фалшиви бюлетини е равен на 10% на изборите – това са около 25 депутати в парламента", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Подкрепи Economic.bg