ТИР-ове блокират пътя Русе-Свиленград

Недоволството им е заради забрана за движение на автомобили над 10 тона в отсечката Гълъбово - Опан

Собственици на ТИР-ове протестират срещу затварянето на пътя Гълъбово - Опан за автомобили над 10 тона. Днес и утре, между 12 и 13 часа, те организират блокада на пътя Русе - Свиленград, в участъка до фабриката "Брикел“ в Гълъбово, Старозагорско.

Забраната за преминаване на ТИР-овете е заради липсата на износващ слой върху 17 км отсечка, обясни пред БНР директорът на Областното пътно управление Петър Николов. Той съобщи, че през пролетта пътят е бил ремонтиран и ако сега разреши минаването на тежкотоварните автомобили, това ще доведе отново до разбиването му.

Близо 3 милиона лева са необходими за полагането на износващия слой, но Агенция "Пътища" не отпуска средствата. Предложеният от пътното управление обходен маршрут за ТИР-вете през Раднево удължава с около 60 км разстоянието, което изминават автомобилите, натоварени главно с брикети. И понеже те не могат да променят цената им, собствениците на транспорта търпят загуби.

Уведомлението за двудневните едночасови блокади е постъпило в община Гълъбово. Кметът Николай Тонев коментира, че пътят се разбива не заради липса на износващ слой, а заради лошото му изпълнение и попита защо, когато той забрани преминаването на ТИР-ве по един мост в лошо техническо състояние, му бе повдигнато обвинение, а в този случай отговорност не е поискана от никого.

Коментари: 0