Такса "пренос" беше махната от цената на тока

Целта на законодателните промени е да се отпуши износа и да се намали цената за бита

196 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

С приетите на второ четене промени Закона за енергетиката депутатите извадиха такса "пренос" от формирането на цената на електроенергията. По този начин се цели отпушване на износа, от което в системата ще влязат 1.5 млрд. лв., аргументираха се народни представители от "Коалиция за България", които са вносителите на промените.

След промените в Закона за енергетиката вече ще се провеждат търгове за т.нар. "студен резерв" (мощности, които се включват само при необходимост, но и за тази енергия Електроенергийният системен оператор ЕАД (ЕСО) плаща на централите, които поддържат резерва). Тръжните процедури се въвеждат за първи път и те ще се провеждат под надзора на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Освен това се предвижда и намаляването на поддържаните мощности "студен резерв". Двете мерки ще свият разходите в енергетиката с 200 млн. лв. - пари, които без законодателните промени щяха да се разпределят между централите, поддържащи "студен резерв".

От новия модел за определяне на цената са извадени и добавките за "зелена" и "кафява" енергия, както и добавката за невъзстановяемите енергийни загуби. Регулаторният период е удължен до 31 юли, а не както досега до 30 юни - стъпка, целяща избягването на хаос в системата, аргументираха се от "Коалиция за България".

Измененията предвиждат още енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да се изкупува и разпределя от обществения доставчик НЕК (Национална електрическа компания ЕАД).

Председателят на парламента Михаил Миков призова президентът Росен Плевнелиев максимално бързо да издаде указ за обнародване на промените в Държавен вестник. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от своя страна приветства промените и ги нарече "добро дело за българската индустрия, българската енергетика и за българския народ".

Коментари: 0