Тази нощ гледаме Супер Луна

Луната ще изглежда по-ярка заради близостта си до Земята

Тази нощ гледаме Супер Луна
324 ~ 1 мин. четене

Тази нощ ще може да се наблюдава явлението Супер Луна, съобщава National Geografic. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината, обещават астрономите.

Луната ще изглежда с 16% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята - на 356 896 км.

Точно такава яркост, каквато ще има тази нощ, ще се случи отново през 2034 г., прогнозират астрономите. Тогава Луната ще се приближи отново възможно най-близо до Земята. Иначе явлението супер луна е по няколко пъти годишно. За тази година са три - първото бе на 12 юли, второто е сега, а последното ще е на 9 септември.

Астрономите наричат явлението "перигейно пълнолуние", обяснява доц. Васил Попов от Института по астрономия на БАН, пред БНР.

Луната се върти около Земята не по кръгова орбита, а по елиптична орбита. По тази причина тя ту се приближава, ту се отдалечава. Разликите в разстоянието от центъра на Земята са между 356 000 и 408 000 километра. В момента, когато Луната е най-близо до Земята, ако се окаже, че е в пълнолуние, говорим за Супер луна, поясни той.

Коментари: 0