Toshiba продава 16% от Westinghouse Electric

Японската компания ще остане с 51% и ще запази контролния пакет акции

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Японската корпорация Toshiba Corp. търси купувач за 16% от дела си в оператора на ядрени мощности Westinghouse Electric. След продажбата делът на японците ще намалее до 51%, с което ще запази контролния пакет акции, пише Dow Jones Newswires, като цитира президента на Toshiba Норио Сасаки.

Според информацията в момента има интерес проявяват трима инвеститори. "Потенциалните купувачи „са направили много добри оферти", твърди Сасаки. "Сред тях има компании, които не са базирани в САЩ", добавя той.

Сасаки отбелязва също, че делът от 20% в Westinghouse, който в момента е собственост на Shaw Group Inc., но който Toshiba се очаква да придобие през януари според условията на пут опция, може да бъде закупен от Chicago Bridge & Iron Co. "Toshiba обаче е получила предложения от още 2 компании за закупуване на този дял", изтъква той.

През октомври от Shaw уведомиха японската компания, че ще се възползват от пут опцията да й продадат дела си от 20%. Според условията на споразумението покупката ще бъде приключена на 4 януари.

Chicago Bridge пък е в процес на придобиване на Shaw, след като акционерите на купувача през декември одобриха с огромно мнозинство придобиването на стойност 3.04 млрд. долара.

Коментари: 0