Toyota изненада с рекорднa печалба

SUV пазарът в САЩ засенчи спада на търсенето в Япония

Toyota изненада с рекорднa печалба
Автор: Стилиян Гребеничарски

Toyota Motor Corp. отчете печалба за последното тримесечие, която изненадващо се покачи до рекордни нива, пише Bloomberg.

Най-големият производител на автомобили в света е достигнал до нетна печалба за периода април – юни от 588 млрд. йени или приблизително 5,7 млрд. щатски долара. Средната прогноза на анализаторите на информационната агенция бе значително по-ниска - 497,3 млрд. йени. Преди това компанията успя да изпълни прогнозите за годишна нетна печалба от 1,78 трлн. йени за фискалната година, завършваща в края на март.  

Добрите резултати се дължат на бума в продажбите на SUV модели в САЩ, които засенчват свиващото се местно търсене. Спадът в продажбите последва първото покачване на данъка върху потреблението от 17 години насам. Главният изпълнителен директор Акио Тойода е последователен в амбициозната си цел да изпревари лидера Volkswagen  в този сегмент. Надеждите се възлагат на обновения Toyota Highlander и Lexus GX.

Акциите на компанията затвориха търговията почти без изменение -6 042 йени за брой, но преди данните да бъдат публикувани. От началото на годината, пазарната ѝ капитализация се е свила с близо 6%. За сравнение през 2013 дяловете на Toyota поскъпнаха с 60%, а година по-рано - с 56%.

Коментари: 0