"Тройката" се връща на инспекция в Гърция

Инспекторите ще проверяват как върви изпълнението на условията, залегнали при одобряването на спасителната помощ за страната

68 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Тройката" (МВФ, ЕЦБ и ЕС) отново се връщат в Гърция, за да проверят напредъка по изпълнението на условията, залегнали при одобряването на спасителната помощ за страната. След като инспекторите изготвят своя доклад, международните кредитори ще решат дали да отпуснат следващите 3.3 млрд. евро през юни.

Според гръцкия вестник "Вима" надеждите на премиера Андонис Самарас са да няма "жълти картони", както при предишните инспекции. Изданието припомня, че представителите на кредиторите идват след появилата се политическа конфронтация през последните дни в управляващата коалиция във връзка с антирасисткия законопроект.

В правителството обаче не са притеснени за изплащането на транша от 3.3 млрд. евро. Атина се надява парите да дойдат в средата на юни, тъй като траншът е получил политическо одобрение от европейските партньори.

При сегашната си мисия "тройката" ще инспектира няколко сектора от антикризисната програма на Гърция. Представителите на кредиторите ще оценяват потенциалния размер на бюджетния дефицит за периода 2015-2016 г., процеса на рекапитализация на гръцките банки, приватизационния процес, съкращенията на служители в държавния сектор и хода на извършваните структурни реформи.

Правителството в Атина изпълнява антикризисна програма, която се осъществява заедно със страните от еврозоната. В рамките на тази програма Гърция очаква да получи за четири години около 173 милиарда евро.

Подкрепи Economic.bg