Тръгва ремонт на парка пред НДК

В края на годината започва и изграждането на парк "Възраждане"

Тръгва ремонт на парка пред НДК

Снимка: Стоян Йотов

4793 ~ 3 мин. четене

С ремонт на фонтана и каскадите започва обновяването на парковото пространство пред НДК. От вчера се поставя строителна ограда на обекта, съобщава Столичната община.

Каскадите и фонтанът пред НДК са изградени през 1980-1981 г. като част от парковото пространство пред НДК. Фонтанът е разположен в подлеза пред НДК, а четирите каскади - на ниво терен, оформени като композиция в оста на НДК и фонтана.

Проектът за реконструкция, който ще се реализира сега, е изготвен на базата на конструктивно обследване на фонтана и каскадите. От проектантите е поискано да предвидят в проекта и предпазни парапети, каквито досега не е имало, за да се обезопаси районът.

По-рано тази година 10-годишно момче падна във фонтана и оттогава е в будна кома. Детето е падна от необезопасен участък.

Околното парково пространство на НДК с площ 160.62 дка, е изградено в началото на 80-те години на XX в., като през годините са извършвани само някои частични ремонтни дейности по отношение на отделни елементи и подобекти.

Дейностите по обновяването предвиждат да бъдат частично възстановени или подменени настилките от гранитни плочи, да бъдат подменени ивиците от бял врачански камък с лайсни от бял мрамор, както и да се възстановят и създадат нови участъци с настилки от червен паваж.

В проекта е планирано да се пренаредят всички настилки от червен паваж в детския сектор.

Ще бъдат засадени многогодишни и сезонни цветя, ще се подновят дървета и допълнят с нови, за да се изолира паркът от уличния трафик. Предвижда се изграждане на нови редици жив плет по границата на парка. Ще бъде изградена автоматизирана поливна система и ново парково осветление.

Междувременно от Столичната община казаха, че до края на годината се предвижда извършването на текущ ремонт на градината при Националната художествена галерия, която ще бъде преасфалтирана, ще се изгради автоматизирана поливна система, ще бъдат възстановени зелените площи и осветлението.

Изготвени са проекти за парк "Герена", които не е реконструиран близо 40 години. Обновяването включва подмяна на настилки, парково осветление, изграждане на две детски площадки за малки и големи деца, зона за спорт на открито, монтиране на фитнес съоръжения, детски амфитеатър, две заградени площадки за разходка на кучета, изграждане на автоматизирана поливна система и архитектурно оформяне на подходите към парка.

Столичната община планира през 2014 г. да започне възстановявяне на главния вход на Северния парк от ул. "Александър Жеков", който включва реконструкция на водна площ, изграждане на автоматизирана поливна система, детска скейборд площадка със защитна мрежа, детска площадка за деца от 1 до 3 години, детска площадка за деца от 3 до 12 години, настилки и паркоустройство.

През 2013 г. започна първия етап от проекта за реконструкцията на Главен вход на Северния парк с поставяне на ново осветление на входа на парка.

Очаква се в края на годината да започне изграждане на парк "Възраждане", който ще е първата нова такава зона от 30 години насам. Според първоначалния план той ще включва 70 дка, като е предвидено общата му площ да достигне 102 дка. Предвидени са 24 дка спортен комплекс с 3 футболни игрища с различни размери, 3 тенис корта, 8 маси за тенис на маса, терен за плажен волейбол и стриитбол, хокей, спортна и детска площадка, петанк, детски център.

Ще има амфитеатър за открити представления, детска площадка, циркова площадка, както и паркинг и обществена тоалетна.

Стойността на спортния комплекс е около 3 млн. лева, а на първи етап от парка - 2.7 млн.лева. Финансирането е по програма Джесика (съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони) и от собствениците на терените "Софийски имоти" ЕАД и "Спортна София-2000" ЕАД.

През последните години Столичната община е възстановила осветлението в 13 паркове и градини, а от началото на тази година е завършен етап от ремонта на парка "Мир и дружба" в Студентски град, където е направена нова детска площадка на стойност 143 200 лв. Изградена е и алейна мрежа и настилки на стойност 313 300 лв.

През тази година е завършен и ремонтът на градина "Докторски паметник", който струваше 964 650 лв. На територията на Столичната община има 28 парка, 47 градини с общоградско значение и 4 лесопарка. Общината поддържа 22 000 декара паркове и градини и 16 000 декара междублокови пространства, заявяват от Столичната община.

Коментари: 0