Турция раздържавява железниците

Очаква сe инвестициите са надхвърлят 10 млрд. долара

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Турското правителство предвижда да приватизира държавните железници, съобщава БНР. Процедурата стартира с проектозакон, одобрен от парламентарната Комисията по благоустройство, реконструкция, транспорт и туризъм към Великото национално събрание.

Пристъпването към приватизация е част от програмата на правителството за развитие на жп транспорта и за повишаване на конкурентноспособността на превозите и обслужването. Програмата включва проектиране, изграждане и експлоатация на високоскоростни линии по най-важните жп отсечки, в които ще бъдат инвестирани над 10 млрд. долара. Турция заема важно място и в разработките на ЕС за транспортните коридори през Югоизточна Европа.

Проектозаконът ще бъде внесен за гласуване от депутатите и предвижда преструктурирането на държавните железници като оператор на железопътната инфраструктура на страната. Това означава, че Министерството на транспорта, съобщенията и мореплаването ще може да упълномощава лица и фирми да строят железопътни линии и да ги експлоатират.

Един от колосалните проекти – Мармарай, предвиден за пускане в експоатация през октомври 2013 г., ще бъде жп тунел под Босфора с обща дължина 76.3 км. Той ще свързва под водата азиатската и европейската части на Истанбул. Проектът включва и модернизиране на високоскоростна ж.п. линия, която през Капъкуле ще продължава до България и Европа.

Подкрепи Economic.bg