Туризмът ще изостане в следващите 5 г. заради новия закон

Най-много харчат гостите от Ирландия, Русия, Гърция и Израел, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма

8064 ~ 4 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

- Г-н Драганов, как се развива туристическия сезон до момента? Покриват ли се очакванията ви с това, което се случва?

Туристическият сезон към момента протича точно в рамките на параметрите, които очаквахме – както на туристите от Европа, така и на такива от извъневропейските пазари. В момента е пикът на сезона. Няма някакви проблеми, които да са свързани с дублажи на леглова база или приемането и обслужването на туристи. Освен нещата, които се случиха с липсата на вода по Северното Черноморие и, разбира се, атентата в Бургас, който за кратко принуди различни туристически фирми и туроператори да променят маршрутите на своите туристи, което създаде известно неудобство на чуждестранните туристи, други проблеми не са се случили към момента.

- Като споменахте атентата в Бургас, това доведе ли до отлив на туристи, не само израелски?

Ние още в самото начало казахме, че не очакваме никаква промяна в броя туристи, включително и от Израел. Към момента нямаме отказ от резервации. Израелските туристи продължават своята почивка в България и ако е имало някакво намаление в записванията, то не се дължи на атентата.

- Кои са най-предпочитаните места за почивка това лято?

Традиционно сега туристите почиват по морското крайбрежие, като по-голям интерес има към Южното Черноморие. Това се доказва и от по-големия брой туристи, пристигнали на летище Бургас - както на чартърни полети, така и на редовните линии.

Интерес има към Несебър като туристическа дестинация, която продължава да концентрира туристи от цялото Южно Черноморие. Голям интерес има и към Поморие с неговите белнео, СПА и уелнес услуги и специално поморийската кал.

- На какво се дължи този интерес към Несебър?

Несебър започва да придобива един нов вид. Вече се забелязва едно разтоварване на централната градска част от натрупването на търговски обекти. Градът става една притегателна точка за всички туристи от региона, тъй като той е една масова туристическа атракция.

- Можете ли да кажете кои са националностите, които харчат най-много пари?

Това лято очакваме туристи от 160 националности, като условията за тях са почти изравнени. Ние нямаме изявени групи на високоплатени туристи, които да почиват в маркови хотели от висока класа. Хотелите от категория четири и пет звезди са само 8% от всички хотели у нас. Големият процент са хотели категория една, две и три звезди. Така че туристите са в категорията нискобюджетни.  Но като най-харчещи се отличават туристите от Ирландия, от Русия и от Гърция и Израел.

- Има ли интерес към планинския и селския туризъм от страната на чужденците?

Тази година се забелязва засилен интерес от една страна към планинските курорти, които имат по-голям брой посещения в сравнение с миналата година. От друга страна имаме голям интерес и към селския туризъм и то този, който се развива в Източните Родопи и Източна Стара планина. Главно той се практикува от туристи, които са на черноморското крайбрежие и ползват услуги rent a car.

Голям интерес наблюдаваме и към българо-сръбската гранична зона, където, в следствие на развитието на различни проекти по европейски програми, виждаме едно оживление на пътуванията.

- В началото на туристическия сезон хотелиерите се оплакваха, че пълната забрана за пушене на закрито ще отблъсне туристите и ще доведе до загуби. Случва ли се това, от което те се притесняваха?

Не можем да кажем, че проблемът засяга всички по еднакъв начин. Сега е лято и голяма част от заведенията разполагат с места на открито. Около 1/3 от столовете на категоризираните ресторанти се намират на открито. Засегнати са казината и игралните зали, баровете и други заведения за развлечения, които са на закрито.

Като цяло забраната за пушене се отразява благоприятно за имиджа на страната.

- Има ли много оплаквания от туристите и от какво естество са?

Няма констатирани оплаквания. Размерът на оплакванията се движи в рамките на 3-4%. В някои случаи те са свързани с услуги, които нямат нищо общо с туристическия бизнес, а са транспорт. Най-често летуващите се оплакват от шума.

Нямаме оплаквания, които да са тревожни, да доведат до отлив на туристи или да създадат негативна имиджова кампания. Няма и отрицателни публикации в чуждестранната преса за случващото се в България. През миналата година например имаше много тежки моменти – натравяне на деца, смъртен случай в басейн, замърсени води, тонове храна с изтекъл срок на годност и други. Тази година до момента нямаме такива случаи, което е много добре.

- Кой е основният проблем пред туризма ни днес?

Основният проблем пред туризма е ниската средна заетост на легловата база в годишен план, която продължава да се движи в рамките на около 30%. Очакваше се този проблем да намери решение в новия Закон за туризма. Оказа се, че той е повторение на сега действащия закон от 2002 г. Той не третира въпроса с туристическите атракции публична-държавна собственост и тяхното управление, и съответно за използването им за увеличаване на туристическия сезон и увеличаване на работните места. Оказа се, че законът не оперира с туристическите зони, места и точки и ние виждаме проблемите с „Витоша”, със ски-пистите.

- Защо се получава така. Нали този закон е съгласуван с вас?

Законът е държан в едно и също положение в продължение на 3 години. Това са чисти игри на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, които го изпратиха в последния момент на няколко неправителствени организации от общо 117.

Като цяло законът е много трудноизпълним, тромав и против чуждите инвестиции в България. Този закон ще доведе до изоставяне на туризма ни в следващия 5-10 годишен период.

Подкрепи Economic.bg