Турската икономика се забавя

През третото тримесечие на 2012 г. икономическият ръст е бил едва 1.6%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Икономиката на Турция е регистрирала годишен ръст от 1.6% през третото тримесечие на 2012 г., пише Reuters. Резултатът обаче е значително под очакваните 2.6%, което в най-голяма степен се дължи на по-слабото вътрешно потребление.

За цялата 2012 г. управляващите прогнозират ръст от 3.2%, но според икономисти тези очаквания ще бъдат ревизирани надолу. През 2011 г. турската икономика регистрира икономически ръст от 8.5%.

Освен слабото вътрешно потребление, проблем на Турция е и по-слабият ръст на износа, който пък е породен от проблемите на Европа - основен търговски партньор на страната.

"Износът беше основният двигател на икономиката през 2011 г. и 2012 г., но през следващата година икономиката ще разчита както на експорта, така и на вътрешното потребление, за да се поддържа стабилен ръст", коментира икономическият министър на страната Зафер Каглаян. "Централната банка трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да подкрепи икономическия ръст", добавя той.

Изказването на министъра показва, че правителството ще промени стратегията си. Заради неустойчивите нива на икономически ръст през 2010 г. и 2011 г., и опасността от прегряване, правителството предприе мерки да забави вътрешното потребление, което съставлява 70% от общия БВП.

Коментари: 0